Narenciyede ‘yeşillenme hastalığı’ alarmı verildi

admin

MİTHAT YURDAKUL / Ankara – Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Ticaret Bakanlığı’na iletilen yazıya göre, narenciye Türkiye’de en fazla ihracatı yapılan ürünler arasında. Yıllık 5.3 milyon ton turunçgil üretimi yapılıyor. Dünyada turunçgillerin en önemli hastalıklarından biri olarak kabul edilen turunçgil yeşillenme hastalığı, bir tür böcek olan Asya turunçgil psillidi, (diaphorina citri) aracılığıyla geniş alanlara yayılabiliyor.

Yıkıcı etkisi olur

Turunçgil yeşillenme hastalığının bulaşması durumunda, Türkiye’nin ekolojik koşulları gözönüne alındığında zararlının yüksek popülasvon düzeyine çıkarak yıkıcı etkileri olabileceği, ağaç ölümleri ile beraber büyük miktarda ürün ve ihracat pazarı kaybına neden olacağı belirtildi. Hastalığın Türkiye’ye yayılmasının, turunçgil üretimini yaklaşık yüzde 40 azaltabileceği, üretimde oluşacak azalma nedeniyle üreticinin ürünü ekonomik bulmayarak tamamen terk edebileceği ve Türkiye’nin turunçgil ihraç eden ülke konumundan turunçgil ithal eden ülke konumuna gelebileceği ifade edildi.

2 kilometre uçabiliyor

Hastalığı yayan zararlının, fidan ve aşı gözü gibi bitki üretim materyallerinin yanı sıra turunçgil bitkilerinin yeşil bölümleri ile odun ve budama artıkları ve en önemlisi de işlenmemiş meyve ticaretiyle yayıldığı belirtilen bakanlık yazasında, turunçgil meyve paketlerinin ambalajlarıyla da zararlının taşınabildiği belirtildi. Yazıda, zararlının 2 kilometre uçabildiği, enginar sevkiyatıyla taşınma riskinin de yüksek olduğu kaydedildi.

KKTC’de yolcu meyve ile çıkış yapamayacak!

Zararlının risk yarattığı yerlerden birisi de KKTC. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Türkiye’den uzmanların yer aldığı bir heyet, KKTC’de inceleme yaparak, yavru vatandan Türkiye’ye yapılacak taze narenciye ihracatında uyulması gereken kuralları belirledi. KKTC’den Türkiye’ye yolcu beraberinde meyve getirilmesine izin verilmeyecek. Zararlının Türkiye’ye bulaşmasını önlemek için hem sınır kapılarında hem de Kıbrıs tarafında sıkı tedbirlerler uygulanırken, uluslararası ticarette kullanılan tüm taşıma araçlarının dış yüzeyleri dezenfekte edilecek.

Yorum yapın